Kesällä 2018 Larvateatteri esitti Törnävän kesäteatterissa Heikki Turusen kirjoittaman näytelmän

KIVENPYÖRITTÄJÄN KYLÄ

Ohjaus: Mikko Timonen

Larvateatterin tämän kesän näytelmä “Kivenpyörittäjän kylä”- pohjautuu Pohjois- Karjalan James Joycen, eli Heikki Turusen saman nimiseen romaaniin vuodelta 1976. Teos herätti ilmestymisensä aikaan laajaa huomiota ja on syystäkin myös nykyajan klassikko. Sittemmin kirjan pohjalta on tehty lukuisia näyttämötulkintoja, sekä ansiokas Markku Pölösen ohjaama elokuvaversio.

Näytelmässä Pekka Oinonen palaa kotikyläänsä Jerusalemiin Suomen itärajalle. Mukana on äiti Linnean lisäksi vaimo Meeri ja tytär Jaana. Perhe on muuttanut työn perässä Ruotsiin, ja pääsyy vierailuun on häät- yhdet viimeisistä Jerusalemissa. Eletään uuden ajan kynnyksellä. Loppukesästä 1975 Suomi isännöi ETY-kokousta, ja sen myötä kaikki on muuttumassa. Kuoleva kylä edustaa koko Suomen kuolevaa maaseutua ja perinteistä elämäntapaa. Pekka kaipaa takaisin tähän yksinkertaiseen aikaan, ja Meeri puolestaan näkee kehityksen ja eteenpäin menemisen ainoana järkevänä vaihtoehtona. Tarinan yhden vuorokauden kuluessa Pekka löytää nopeasti tutut kuviot, entiset kaverinsa ja entisen korvenraivaajan asenteensa. Kokonaisuutena näytelmä on kuvaus suomalaisen syrjäkylän tyhjenemisestä, sodanjälkeisten asutustilojen yhden sukupolven elämänkaaresta ja perisuomalaisista ihmisistä.

Samoin kuin vuonna 1975, myös nyt olemme yhteiskunnallisesti suuren muutoksen edessä. Väestö ikääntyy vauhdilla, kaupungistuminen ja maaseudun autioituminen jatkuvat. Mitä jää jäljelle ja millaisen maan jätämme jälkipolville? Syy uuteen tulkintaan Kivenpyörittäjän kylästä löytyy paitsi näistä kysymyksistä, myös palavasta halusta toteuttaa vanha klassikko uudella ja raikkaalla tavalla. Ohjaajana haluan kiittää työryhmää vahvasta sitoutumisesta projektiin, sekä rohkeudesta tarttua yhtäaikaisesti moniin rooleihin- muodossa jonka olemme valinneet.

Rooleissa
Pekka Oinonen: Tuomas Murtomäki
Meeri Oinonen: Marjukka Mäkinen
Jaana, heidän tyttärensä: Hanna-Ruut Rintala
Linnea, Pekan äiti: Ritva-Leena Heikkinen
Tiikkajan Eljas: Erkki Keski-Porkkunen
Kivenpyörittäjä, Leevi, Artun ääni, kyläkoulun ostaja Häglund: Aleksi Falk
Urho Pölönen, Alma, kylänmies Paavo: Maria Välikangas
Ritva, Nasti: Anne Jutila
Saara, Saimi, Huohvanainen: Marja Kopra
Jalmari Pesonen: Kai Kopra
Ierikka: Sofiya Karhu
Unelma, Loviisan sisko, Kuolema: Cristine Mustola

Kirjoittanut Heikki Turunen
Dramatisointi Juha Vuorinen
Ohjaus ja sovitus Mikko Timonen
Lavastus Työryhmä
Puvustus Pirkko Manu
Äänet Venla Kara
Juliste ja käsiohjelma Mediamarkki

Esityksen kesto noin 2h 20 min (sisältäen 20 min väliajan)
Oikeuksia valvoo Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry

Työryhmä