Talvella 2018 Larvateatteri esitti Lapuan nuorisotalolla Tennessee Williamsin Pulitzer-palkitun klassikkonäytelmän

KISSA KUUMALLA KATOLLA

Ohjaus: Eija-Irmeli Lahti
Suomennos: Ari Koskinen

Näytelmän traileri:  https://www.youtube.com/watch?v=6Qh9QJibU4w 

”MIKSI IHMISTEN ON NIIN VAIKEA KESKUSTELLA…”

Meistä suomalaisista tavataan sanoa, että olemme kansa, joka vaikenee kahdella kielellä. Vanha sananlaskukin todistaa, että puhuminen on hopeaa, mutta vaikeneminen kultaa. Ihmissuhteiden hoitamisessa tuo ajatus ei ole kovin hedelmällinen. Nykyään me olemme yleisen käsityksen mukaan tekemisissä toistemme kanssa. Se tapahtuu kuitenkin vaikenemisen kautta. Puhuminen on saanut oudon muodon. Siitä on tullut kirjoitettua.  Ympärillämme singahtelee lukematon määrä sanoja ja lauseita, jotka eivät puhu. Puheen olennainen osa on ääni ja puhujan läsnäolo. Äänessä ja läsnäolossa on tunne, joka tekee puheenaolevasta asiasta vasta kokonaisen. Siinä tilanteessa aistimme paitsi ääneen sanotut asia, myös sen, mikä jätetään sanomatta. Läsnä oleva hiljaisuus on olennainen osa käytävää keskustelua.

Ylläoleva otsikko on Isopappa Pollitin repliikki esityksessämme.

Amerikkalaisen Tennesee Williamsin (1911-1983) palkittu näytelmä ilmestyi v. 1955. Sitä voi hyvällä syyllä kutsua klassikoksi. Maailma on muuttunut, mutta me ihmiset emme. KISSA KUUMALLA KATOLLA levittää eteemme edelleen yleispäteviä tilanteita ja paljastaa valheita, joita suojaksemme rakennamme. Hankimme hetkellistä tyydytystä toisen loukkaamisesta. Vaatii rohkeutta luopua omastaan toisen hyväksi. Kylmyys ja rakkaudettomuus syntyvät paljon helpommin, kuin että uskaltaisimme antaa ja ottaa rakkautta ja säteillä lämpöä ympärillemme.

Williamsin teksti on yhtä yllättävä ja pysähdyttävä kuin elämä itse. Jokainen voi kuoria oman elämänsä sipulia seuratessaan Pollitin perheen illan kulumista. Kuten hyvässä tarinassa aina, kukaan ei ole lopussa entisensä. Muutamat tunnitkin paljastavat sipulista kerroksia, joiden edessä olemme paljaina. Siinä on mahdollisuus johonkin uuteen!

Rooleissa:
Margaret: Virpi Aho
Brick: Rami Mäkilaine
Isomamma: Ritva-Leena Heikkinen
Isopappa: Mikko Äystö
Mae: Anne Jutila
Gooper: Seppo Väkeväinen
Pastori Tooker: Samuli Rantanen
Tohtori Baugh: Kari Manu
Buster: Onni Haavisto
Polly: Vilja Kara
Dixie: Mimosa Pakarinen
Trixie: Adele Pakarinen
Sonny: Lucas Saari


Puvustus Pirkko Manu ja työryhmä
Rekvisiitta Työryhmä
Lavastus Seppo Hiipakka, Erkki Keski-Porkkunen, Pertti Kivirinta, Maria Lehtimäki, Kari Manu, Veli Sipilä ja työryhmä
Valojen & äänien suunnittelu ja rakentaminen Kimmo Häyhä, Eija-Irmeli Lahti
Valojen ja äänten ajo Venla Kara
Juliste Jooseppi Mäkilaine
Käsiohjelma Pirita Kiviluoto

Tekijänoikeuksia valvoo Näytelmäkulma Nordic Drama Corner Oy