Syksyllä 2016 Larvateatteri esitti Lapuan Nuorisotalolla näytelmän

SISU is in the Heart – A Play for Lapua

Käsikirjoitus ja ohjaus: Park Cofield

SISU is in the Heart on kansainvälinen, yhteisöteatteriin perustuva projekti, joka on saanut inspiraationsa sisusta kertovista tarinoista Fairport Harborissa Ohiossa ja Lapualla Suomessa. Projekti koostuu kahdesta esityksestä. Ne on kirjoittanut molempia paikkakuntia varten suomalais-amerikkalainen näytelmäkirjailija ja ohjaaja Park Cofield, jolla on myös juuret Fairportissa ja Lapuan Kauhajärven kylässä. SISU is in the Heart – A Play for Lapua, pohjaa sille suosiolle, jonka SISU is in the Heart – A Play for Fairport Harbor, saavutti viime syksynä, Tämä esitys toteutettiin yhteistyössä Fairport Harborissa Ohiossa sijaitsevan Finnish Heritage Museumin kanssa. Kyseisellä alueella on monia yhteyksiä Etelä-Pohjanmaahan.

Näytelmät kertovat Cofieldin perheen äidin henkilökohtaisesta matkasta – oppimalla sisun merkityksen, hän löysi sukunsa ja sai kosketuksen suomalaisiin juuriinsa. Molempien näytelmien teema, aihe ja juoni liittyvät toisiinsa ja niissä on joitakin samoja kohtauksia. Esityksiin on upotettu tarina Cofieldin isoisoisoisästä Johannes Ojalasta, joka jätti Suomen ja matkasi Amerikkaan. SISU is in the Heart – A Play for Lapua keskittyy Johannekseen sekä hänen veljeensä Kustaaseen, joka kävi Amerikassa vuonna 1905, mutta päätti palata Lapualle rakentaakseen elämänsä isältään saamalleen maalle. Se on tarina sukupolvien välisestä kuilusta sekä siitä, mitä on kutsua jotakin paikkaa kodikseen. Näytelmä on sekoitus faktaa ja fiktiota. Se kutoo yhteen muistojen palasia Cofieldin ensimmäiseltä Suomen-matkalta vuonna 2006, antia Cofieldin henkilökohtaisesti haastattelemilta lapualaisilta sekä kuvitteellisia tilanteita sukutapaamisista ja -tapahtumista. Näytelmässä on mukana Larvateatterin lisäksi kaksi ammattinäyttelijää Yhdysvalloista, paikallisia muusikoita sekä Kluunappi-kuoro, jonka jäsenet puhuvat ja laulavat yhdessä pohdiskellen omia kokemuksiaan, yhteyksiään menneisyyteen sekä tulevaisuudenunelmiaan.

Näytelmässä on mukana myös kuvataiteilija Antti Ojalan taideteoksia. Ojala on Kustaan jälkeläinen ja Cofieldin sukulainen. Huolimatta merkittävästä ikäerostaan, taiteilijat Ojala ja Cofield ovat viime vuosien ajan työstäneet yhteistyössä esi-isiensä näköisiä, suomalaisten vaivaisukkojen inspiroimia nukkeja sekä Ojalan tunnettuihin grafiikantöihin pohjautuvia animaatioita käytettäviksi esityksissä.

Kahden paikkakunnan väliseksi sillaksi suunniteltu SISU is in the Heart -projekti on tarkoitettu lahjaksi Fairport Harborille ja Lapualle. Sen tavoitteena on yhdistää kummallakin paikkakunnalla asuvia perheitä, joilla on yhteisiä kokemuksia, muistamisen iloa sekä aina läsnä oleva sisun tunne.

Näytelmässä puhutaan suomea ja jonkin verran englantia.

Lisätietoa projektista sivuilta www.SISUisintheHeart.com

Ohjaajan esittely:

PARK COFIELD on Los Angelesissa Kaliforniassa asuva ohjaaja ja näytelmäkirjailija. Hänet tunnetaan erittäin visuaalisista yhteisöteatterinäytöksistä, joissa on mukana kaikenikäisiä ihmisiä. Yritykset ja järjestöt eri puolilta Yhdysvaltoja ovat tilanneet hänen töitään. Hänen viimeaikaisimmat projektinsa ovat keskittyneet tuottamaan teatterikokemuksia vauvoille (0-2 kk) sekä kehittämään osallistavia taiteentekemisen ohjelmia varttuneille(60+). Hän on dramaturgikilta Dramatist Guildin ja nuorille yleisöille suunnatun teatterinteon tukemiseen keskittyvän TYA-USAn jäsen. Cofield toimii myös kenttäresurssipäällikkönä Network of Ensemble Theaters:issa, joka on ensemble-teatterin käytänteiden tukemiselle ja promootiolle omistettu kansallinen palvelujärjestö Yhdysvalloissa. Voit lukea lisää hänen työstään sivuilla www.parkcofield.com

Rooleissa

Cofieldin perhe
Janet: Nina Sallinen
Park: Jeffrey Sneed
Gene: Mikko Rinkineva

Suomalaiset esi-isät
Jaakko Ojala: Mikko Äystö
Wilhelmina: Minna Kulmala
Kustaa: Seppo Väkevainen
Hanna: Katja Ikola
Johannes: Seppo Hiipakka

Kauan kadoksissa olleet suomalaiset sukulaiset
Saara lapsena: Kerttu Ojutkangas
Saara aikuisena: Pia Latomäki
Antti: Erkki Keski-Porkkunen
Maija: Ritva-Leena Heikkinen
Airi: Sanni Ulvila
Aini: Charlotta Saari
Eeri: Henrik Seppä-Lassila
Eeva: Vilja Kara
Teinit ja nukketeatterin esittäjät: Venla Kara, Kiia Tenolahti ja Susanna Kotala

 

Kuoro
Teija Karvonen (kuoronjohtaja), Helinä Hannus, Sanna Riihimäki, Katja Ikola, Reeta Luoma-aho, Seija Ranta-Knuuttila, Kirsi Sulkakoski, Leena Jokiranta, Minna Hella, Tarja Matilainen, Annikki Rinta-aho, Pekka Latvanen, Petri Auvinen, Hannu Luoma-aho, Reijo Latvala ja Mikko Rinkineva

 

Lasten kuoro
Emilia Perkiö, Milla Ojanperä Eveliina Luomala, Anniina Luomala ja Rasmus Riihimäki

 

Muut äänet
Oscar Oinonen: Petri Auvinen
Matkustajat: Seija Ranta-Knuuttila, Pekka Latvanen, Leena Jokiranta ja Helinä Hannus
Pastori: Pekka Latvanen
Viranomainen / valokuvaaja: Mikko Äystö

 

Musiikki
Anu Haavisto, viulu
Jesse Häyhä, kontrabasso
Hertta Perälä, harmoni

Tuottaja Esa Honkimäki
Ohjaus ja käsikirjoitus Park Cofield
Näytelmätekstin käännös Jenni Gray
Alkuperäiset taideteokset Antti Ojala
Animaattori Juliah Rueckert
Näyttämömestari, apulaisohjaaja Pirkko Manu
Tekninen johtaja Kari Manu
Valot, äänet ja projisointi Kelli Koivunen
Lavastuksen suunnittelu Antti Kortesniemi
Lavastuksen toteutus Maria Lehtimäki ja työryhmä
Puvustus Elli Latvala
Vaivaisukkojen suunnittelu Park Cofield ja Antti Ojala
Kirjojen suunnittelu ja avustus (nuket) Maippi Nuormaa Vilén
Konsultointi (nuket ja vaivaisukot) Katriina Andrianov
Piirtoheittimen käyttäjät Maippi Nuormaa Vilén ja Miia Panula
Tulkkaus harjoituksissa Jenni Gray ja Susanna Shearman
Käsikirjoitus- ja nukketeatteriavustaja Katie Cofield
Markkinointi ja tiedotus Pirita Latva-Teikari
Koordinaattori (Nuorisotalo) Maritta Sipilä
Lisäksi projektissa avustivat Outi Sippola, Turun Taideakatemian nukketeatterin opiskelijat, Aura of Puppets -nukketeatteri, Pia Leinonen ja Joni Tiala (Vellamo)

Työryhmä