Talvella 2012 Larvateatteri esitti Lapuan Nuorisotalolla

ANNE FRANKIN PÄIVÄKIRJA

Kirjoittajat: Frances Goodrich ja Albert Hackett
Ohjaus ja visuaalinen suunnittelu: Eija-Irmeli Lahti

Anne Frank oli saksanjuutalainen tyttö, toisen maailmansodan juutalaisvainojen kenties tunnetuin uhri. Anne piileskeli äitinsä ja isänsä sekä sisarensa Margotin kanssa Annen isän, Otto Frankin, yrityksen toimiston pienessä ullakkotilassa. Piilopaikan jakoivat myös Otto Frankin liiketuttava herra Van Daan vaimonsa Petronellan ja poikansa Peterin kanssa sekä hammaslääkäri herra Dussel. Vaikka jatkuva pelko oli läsnä koko ajan ja tietoisuus siitä, että jokainen hetki voi olla viimeinen, nämä ihmiset koettivat pitää kiinni normaalista elämästä. Lapset opiskelivat ja aikuiset tekivät kotitöitä.

Elämä piilopaikassa oli äärimmäisen rajattua. Päivisin ei saanut kuulua ääntäkään eikä vettä saanut laskea. Jokainen pienikin rasahdus saattoi tietää heidän paljastumistaan ja joutumista keskitysleirille. Illalla kuuden jälkeen he saivat elää hieman vapaammin, kun yrityksen työntekijät olivat lähteneet kotiin. Mielipuolisesta väkivallan uhasta ja rajoitteista huolimatta Anne pursui elämäniloa ja unelmia. Nuoren tytön sielun palo ei koskaan sammunut, vangittunakin mieli oli vapaa.

Kahden vuoden piileskely viimein päättyi, kun Gestapo löysi piilopaikan ja toimitti heidät kuolemanleireille. Otto Frank oli ainoa heistä, joka selvisi sieltä elossa. Annen Frankin päiväkirja julkaistiin vuonna 1947, kaksi vuotta sen jälkeen, kun Anne oli kuollut lavantautiin Bergen-Belsenissä. Kirja on käännetty 67 kielelle ja sitä on painettu 25 miljoonaa kappaletta.

Larvateatteri esittää Anne Frankin tarinaa Lapuan Nuorisotalolla helmikuun 18. päivään saakka. Näytelmä on koskettava ja edelleen ajankohtainen. Monet ihmiset joutuvat elämään pelossa ja vainottuna tänäkin päivänä. Aiheen vakavuudesta ja surumielisyydestä huolimatta näytelmässä on myös huumoria ja elämänmakuista tilannekomiikkaa. Anne kirjoitti päiväkirjaansa tarkkanäköisiä havaintoja ympärillään olevista ihmisistä ja elämästä, haaveistaan ja toiveistaan. Tämän tarinan tulisi jokainen ihminen kuulla, ettemme koskaan unohtaisi. Ja ettemme koskaan lakkaisi uskomasta ihmiseen ja unelmoimasta paremmasta maailmasta. Annen sanoin: ”Minä uskon vieläkin, että ihmiset kaikesta huolimatta ovat sydämessään hyviä”.

Rooleissa
Anne Frank: Pauliina Hill
Herra Frank: Mauno Latvala
Rouva Frank: Pirkko Manu
Margot Frank: Hanna-Liisa Yli-Karhu
Rouva Van Daan: Ritva-Leena Heikkinen
Herra Van Daan: Pertti Kivirinta
Peter Van Daan: Pietu Korpi-Käkelä
Miep: Johanna Viljanen
Herra Kraler: Kari Manu
Herra Dussel: Mikko Äystö
Ilmiantajat: Natalia Hauta, Pirita Latva-Teikari ja Arttu Nikkari

Puvustus Elli Latvala
Äänitehosteet Jari Prinkkilä
Valo ja ääni Annukka Prinkkilä
Kuiskaaja/tarpeisto Eija-Tuulikki Toikka
Lavastuksen toteutus Työryhmä
Musiikki Apocalyptica, Alfred Schnittke
Kampausten suunnittelu Lena Cheburkayeva
Valokuvat Iina Latva-Teikari
Juliste Natalia Hauta, Jenna Katajamäki

Työryhmä